Bio (Română)

Dragoș Andrei Cantea este un produs artistic al școlii ieșene de muzică, având-o ca mentor între anii 1999 – 2017 pe Ioana Stănescu, atât la nivelul studiilor preuniversitare, cât și la nivel de licență și prim masterat.
Perioada sub îndrumarea Ioanei Stănescu s-a conturat prin numeroase realizări – de la premii naționale la concursuri și olimpiade, la recitaluri solistice și concerte alături de orchestre din țară.
În perioada studenției, Dragoș a început să susțină recitaluri solistice la nivel național în principalele centre culturale din țară (Iași, Timișoara, București, Cluj, Brașov, etc.),
În aceeași perioadă, au apărut și primele colaborări cu unele dintre orchestrele simfonice de top din România.

Din 2017, Dragoș este masterand avansat al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, la clasa profesorilor Håvard Gimse și Kathryn Stott, susținând constant recitaluri și concerte în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit.
Simultan, urmează școala doctorală a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, sub îndrumarea maestrului VOCES Dan Prelipcean.

În 2018 Dragoș a dobândit primele experiențe ca director artistic în Scandinavia, administrând programul European Creative Futures, culminând cu un succes răsunător în luna mai, odată cu celebrarea Centenarului României în Norvegia, având invitați artiști români și norvegieni deopotrivă.

A realizat înregistrări pentru casele de discuri Simax Classics și Grappa în anul 2019, iar numeroase recitaluri susținute la Ateneul Român au fost înregistrate și difuzate de Radio România Muzical. De asemenea, Televiziunea Română a difuzat apariții atât în calitate de solist alături de orchestra conservatorului ieșean, cât și din cadrul Classix Festival.

Anul 2019 a marcat și debutul său londonez la St. James’s Piccadilly alături de orchestra academiilor de muzică londoneze.
Este un adept al inovării în artă, punând deseori în scenă concepte sincretice cu actori sau artiști vizuali, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației.

Anul 2020 marchează noi apariții pe scene europene, atât solistice cât și orchestrale printre care și o revenire la Londra, cu debut la St-Martin-in-the-Fields. De asemenea, din 2020 Dragoș este co-fondator și directorul artistic al Classix Festival.